ŠOLSKI ZVONEC

0. ura: 07.30 – 08.15
1. ura: 08.20 – 09.05
MALICA (1. r, 2. r in 3. r)
2. ura: 09.10 – 09.55

MALICA
3. ura: 10.15 – 11.00
4. ura: 11.05 – 11.50
5. ura: 11.55 – 12.40
6. ura: 12.45 – 13.30
7. ura: 13.35 – 14.20
8. ura: 14.25 – 15.10
9. ura: 15.15 – 16.00

Kontakt

OSNOVNA ŠOLA OB DRAVINJI

Ulica Dušana Jereba 1

3210 Slovenske Konjice

t: 03 757 27 30

f: 03 757 27 35

e: info@osobdravinji.si

 

          | VEČ PODATKOV |

PROJEKTI

projekti

Novice

Tradicionalni slovenski zajtrk 2017

V petek, 17. 11. 2017, je po vsej Sloveniji potekal tradicionalni slovenski zajtrk. Projektu smo se pridružili tudi učitelji in učenci naše šole. Učenci od 4. do 9. razreda so razredno uro namenili pogovoru o slovenski hrani, pomenu lokalno pridelane hrane in zdravi prehrani. Zajtrkovali so  živila, ki so jih imeli na rožnikih že naši dedki in babice – kruh, maslo, med, jabolko in mleko.

Tudi učenci 1. triletja so ta dan namenili pogovoru o zdravi prehrani, čebelarstvu, pripravili pa so si tudi sadne solate.

Vsi učenci in učitelji smo se ob 9.45 zbrali v šolski avli, kjer smo si ogledali kratek program, namenjen osveščanju učencev o tradicionalnem slovenskem zajtrku, dnevu slovenske hrane in lokalno pridelani hrani. Letos smo prvič sodelovali tudi v projektu Čebelarske zveze Slovenije in pristopili k oblikovanju največjega pevskega zbora v Sloveniji. Tako sta ob 10. uri oba otroška pevska zbora, pod vodstvom gospe Romane Pokorn in gospe Anje Ramot, glasno zapela pesem Ansambla Lojzeta Slaka – Čebelar.

VIDEO

 

Nekaj misli učencev ob tradicionalnem slovenskem zajtrku:

 

Meni je moj ded vedno pravil,

da je od vseh jedi najbolj zdrav med.

Ekola, če hočeš v črevesju narediti red,

zagrizi v med,

saj je to zate najbolj zdrava jed.

Ded mi je tudi govoril,

da je ta med od naših čebel

in da ga lahko jem kolikor »čem«,

le čebel nikoli zbadati ne smem.

(Timotej Polenek, 6. b)

 

Zajtrk prvi dnevni je obrok,

to ve vsak otrok.

Včasih mame niso vsega kupile,

maslo same so naredile.

Peč zakurile, kruh so spekle,

otroci, jejte, so vedno rekle.

Zajtrk je bil vedno zdrav,

pili so mleko domačih krav.

Okoli hiš bilo veliko je cvetlic,

jedli med so iz velikih žlic.

Otroci bili so zdravi,

z jabolki v roki so posedali v travi.

(Sven Šmid, 6. a)

 

Moj najljubši del zajtrka je med,

saj sem velik sladkosned.

Rada pa imam tudi kruh,

ker sem velik požeruh.

Zraven pojem še maslo,

da bo moje telo raslo.

Še prej pa grem po kravo,

da mi da sveže mleko, zdravo.

Na koncu še jabolko pojem,

od mize zdrava in vesela grem.

(Tia Godec, 6. b)

 

Ati vsako jutro prinese mi sveže kravje mleko,

ki je zelo dobro in eko.

Mami mi zraven pripravi še kruh, jabolko, maslo in med,

ta zajtrk je dober za znoret!

Da sem krepka in zdrava,

je takšen zajtrk izbira prava.

Tukaj je še moj nasvet:

naj se tradicionalni slovenski zajtrk ohranja še vrsto let!

(Manca Levart, 6. a)

POVEZAVE

     | POŠTE UČITELJEV |

 

spletko

 

360panorama2

 

lopolis

 

e tiskovine

 

e-ucilnica

safe

tosemjaz

tom-telefon

jedilnik

svetzavoda

svetstarsev

 

 

 

varnasola2018 bron

 

 

solska tv