ŠOLSKI ZVONEC

0. ura: 07.30 – 08.15
1. ura: 08.20 – 09.05
MALICA (1. r, 2. r in 3. r)
2. ura: 09.10 – 09.55

MALICA
3. ura: 10.15 – 11.00
4. ura: 11.05 – 11.50
5. ura: 11.55 – 12.40
6. ura: 12.45 – 13.30
7. ura: 13.35 – 14.20
8. ura: 14.25 – 15.10
9. ura: 15.15 – 16.00

Kontakt

OSNOVNA ŠOLA OB DRAVINJI

Ulica Dušana Jereba 1

3210 Slovenske Konjice

t: 03 757 27 30

f: 03 757 27 35

e: info@osobdravinji.si

 

          | VEČ PODATKOV |

PROJEKTI

projekti

Novice

OZNAČEVANJE ALERGENOV

S 13. decembrom 2014 je pričela veljati Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom, spremembah uredb (ES) št. 1924/2006 in (ES) št. 1925/2006 Evropskega parlamenta in Sveta ter razveljavitvi Direktive Komisije 87/250/EGS, Direktive Sveta 90/496/EGS, Direktive Komisije 1999/10/ES, Direktive 2000/13/ES Evropskega parlamenta in Sveta, direktiv Komisije 2002/67/ES in 2008/5/ES in Uredbe Komisije (ES) št. 608/2004 (v nadaljevanju Uredba 1169/2004).

Navedena uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, obvezni tudi za nepredpakirana živila, ponujena za prodajo končnemu potrošniku. Seznam sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti (t.i. alergeni), so navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/2004.

SNOVI ALI PROIZVODI, KI POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOSTI:

1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste in proizvodi iz njih, razen:

(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo (1);

(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice (1);

(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;

(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

2. raki in proizvodi iz njih;

3. jajca in proizvodi iz njih;

4. ribe in proizvodi iz njih, razen:

(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;

(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;

5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;

6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:

(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob (1);

(b) naravnih zmesi tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferol sukcinata iz soje;

(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;

(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;

7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:

(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

(b) laktitola;

8. oreški, in sicer mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija ali orehi Queensland ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

9. listna zelena in proizvodi iz nje;

10. gorčično seme in proizvodi iz njega;

11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;

12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;

13. volčji bob in proizvodi iz njega;

14. mehkužci in proizvodi iz njih.

Kako so alergeni označeni na predpakiranih izdelkih?

Obvezno označevanje:

  • Na seznamu sestavin: “Sestavine”: ... pšenični škrob, emulgator: sojin lecitin, pšenični otrobi, arom (mandlji, mleko).

  • Na označbi kot navedba: “vsebuje” (pri neobvezni navedbi sestavin: alergene sestavine morajo biti navedene na označbi z besedo “vsebuje”, kateri sledi ime sestavine).

Končni izdelek lahko alergene snovi vsebuje kot:

  • sestavine (surovine, aditivi, …),

  • sestavljene sestavine,

  • tehnološka sredstva,

  • topila ali nosilce (aditivi, začimbne mešanice, arome).

Povzeto po Označevanje alergenov; HranaSvet (www.hranasvewt.si)

 

STEKLOPIHAŠKA DELAVNICA

V petek, 14. novembra 2014, smo imeli učenci, ki obiskujemo izbirna predmeta poskusi v kemiji in kemija v življenju, steklopihaško delavnico, ki sta jo vodila g. Boris Kuntarič in g. Franc Mrhar.

Učenci smo se srečali s steklopihačem in tako spoznali lep, a žal izumirajoč poklic.

Najprej smo si ogledali delo steklopihača, ki nas je seznanil s tehnikami izdelave. Sledilo je praktično delo, kjer smo naredili nekaj izdelkov. Vsak učenec si je napihal svoj izdelek in sodeloval pri kreiranju »novih« steklenih predmetov, kjer smo se učenci preizkusili tudi kot oblikovalci.

Naredili smo tudi lučke iz kozarca za vlaganje, ki smo jih okrasili z barvami za steklo, ter stenske slike.

Delavnica je bila zelo zanimiva in poučna, učenci pa smo bili s predstavitvijo in z ustvarjanjem zelo zadovoljni. Res smo uživali in se zabavali.

Delavnica je potekala v prijetnem druženju z učenci OŠ Pod Goro in njihovo učiteljico, go. Lidijo Bombek.

                                                                                                                                                             Pia Kovač in Florijan Plohl

DSC 0256

DSC 0264

DSC 0314

TEHNIŠKI DAN PRAZNIČNE DELAVNICE IN ZDRAV NAČIN ŽIVLJENJA

V petek, 28. 11. 2014, je za učence od 6. do 9. razreda potekal tehniški dan na temi Praznične delavnice in Zdrav način življenja. Učenci so bili razdeljeni v skupine, kjer so potekale različne delavnice. Učenci 6. in 7. razreda so izdelovali ekovoščilnice, praznične okraske in dekoracijo za okrasitev šole, pekli zdrave sladice ter pisali novoletna voščila. Za učence osmega in devetega razreda pa so potekale delavnice na temo Zdrav način življenja. Naučili so se izvajati oživljanje in praktično uporabljati prvo pomoč. Nato so prisluhnili predavanju o varni uporabi interneta ter za vse učence naredili zdrav sadni napitek. Imeli so tudi predavanje z naslovom To sem jaz, kjer so se poučili o zdravih odnosih in spolnem življenju. K zdravemu načinu življenja spada tudi gibanje, zato so se preizkusili tudi v različnih športnih vsebinah.

DSC 1114

Več v galeriji.

SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK 2014

V petek, 21. novembra 2014, smo se pridružili vseslovenskemu projektu, ki nosi naslov Slovenski tradicionalni zajtrk. Glavni cilj oziroma namen tega dne je izraziti podporo slovenskim pridelovalcem hrane, spodbuditi zavedanje in pomen domače oskrbe, ohranjanje podeželja in zdravega okolja. Na šoli so tako potekale številne dejavnosti na to temo, in sicer: likovno in literarno ustvarjanje, naravoslovni dnevi, razstave, šolski radio …

Živila za pripravo zajtrka so bila enaka kot v lanskem letu: črni kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Naj postaneta Slovenski tradicionalni zajtrk in dan slovenske hrane vrednota vseh nas in pomembna vez med podeželjem in domačo hrano.

Učenci 6. razreda smo o tej temi takole razmišljali:

Zjutraj, ko vstaneš,

oči si pomaneš.

Nato se razveseliš,

saj slovenski zajtrk na mizo dobiš.

Mleko omamno diši

in čaka, da popiješ ga ti.

Zraven maslo namažeš si,

ki črni kruh obogati.

Na koncu pa še med,

da slajši je obed!

                           (Dino Lamešić, 6. a)

SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK

Na svetu je veliko skrbnih mam,

zato si malokdo naredi zajtrk sam.

In vsaka mama dobro ve,

da se pri nas slovenski zajtrk je.

Črni kruh, maslo in med,

to je zdrav in hranilen obed!

Za med naše čebele poskrbijo,

mmm, kako njihovi izdelki dišijo!

Mleko pa nam krava da,

saj prijazna je gospa.

Radi imamo tudi črni kruh,

ki je zdrav in ni od muh!

Če res ne veš, kaj jedel bi,

s slovenskim zajtrkom postrezi si!

                                               (Nina natek, 6. b)

                            

Pravijo, da se po jutru dan pozna, zato ni naključje, da je prav zajtrk najpomembnejši obrok dneva. Zajtrk nam da moč in je hrana za možgane. Izboljša naše razpoloženje, vpliva na pozornost in učenje.

Če za zajtrk poješ slovenski med,

ostaneš brez besed.

Če zraven je še maslo,

je to preprosto – krasno!

Naj vsak šolar vedno zdravo zajtrkuje,

saj energijo za učenje potrebuje.

Za to lahko sam poskrbi,

da si zjutraj zajtrk naredi.

Slovenski zajtrk je zdrav

in vedno bo tak ostal.

                               (Evelin Sadek in Taja Sodin, 6. a)

Tudi v šoli se trudimo privzgojiti pravilne prehranske navade in vas spodbuditi k zdravemu načinu življenja ter rednemu zajtrkovanju. Iz naše kuhinje vsak dan diši po zdravih, svežih in raznolikih jedeh. Zato:

Slovenski zajtrk je zajtrk za vse nas,

saj se vsako leto pojavlja pri nas.

Vedno znova nas razveseli

in s svojimi dobrotami jedilnik popestri.

Za zdravo prehrano ne potrebuješ idej,

vsak dan slovenski zajtrk jej!

                                             (Jaša Dietinger, 6. a)

Ko se zjutraj zbudim,

preoblečem se in v šolo hitim,

a moj trebušček me opozori,

da zdrave hrane si želi.

Vsako jutro, vsaki dan,

z zdravim zajtrkom začne se dan!

                                             (Advije Ademi, 6. b)

ZDRAV ZAJTRK

Kruh, mleko in med,

je kombinacija za znoret.

Vsa živila so pridelana eko,

tudi jabolko in domače mleko.

Vsak naj sam poskrbi,

da dovolj hranljivih snovi dobi

in zdravo življenje živi!

                                 (Veronika Polegek, 6. b)

Naše mleko je res pravo

in izvrstno za prebavo.

Zato danes črni kruh, maslo in med pojej

in se ob zajtrku lepo imej.

Na koncu pa se za piko na i

še jabolko ti nasmeji.

Prisluhni, kaj ti govori:

»Nič me več tako ne glej,

ugrizni vame in me pojej!«

                               (Anej Šklebek, 6. b.)

Pa DOBER TEK in veliko užitkov ob Slovenskem tradicionalnem zajtrku vse leto!

IMG 3668

IMG 3645

IMG 3646

PREDAVANJE ge. DRAGICE ČERNIGOJ KROPF, mag. farmacije

V petek, 24. oktobra, je učence 9. razredov pri uri kemije obiskala ga. Dragica Černigoj Kropf, mag. farmacije, vodja lekarne Vitanje. Za učence je pripravila predavanje o alkaloidih, ki se nahajajo v nekaterih rastlinah, in so baze.

Vtisi nekaterih učencev:

»Všeč nam je bilo, ko je gospa razlagala o rastlinah, ki imajo lahko tako škodljive kot zdravilne učinke. Izvedeli smo veliko novega o rastlinah.« Peter O., Jan N., Ivana I., Jan O., Anej K., Gašper D., Tamara M.

»Všeč nam je bilo, ko je gospa govorila o kakavovcu in njegovih pozitivnih stvareh. Iz kakavovih zrn pridobivajo kakav, iz njega in različnih dodatkov pa čokolado, ki je zelo dobro pomirjevalo pri učenju.« Špela P., Žan M., Tilen Ž.

»Najbolj sva si zapomnila informacije o kofeinu, ki se nahaja v kavi, kokakoli in tabletah. Naučila sva se, da ne smemo kupovati čajev preko interneta, ker lahko vsebujejo škodljive snovi.« Imran A., Ariana I.

»Učenci smo tako spoznali tudi volčjo češnjo, ki je strupena, ker vsebuje alkaloid atropin. Razširi ti zenice in nima stranskih učinkov na oči. Ženske so ga uporabljale, da so imele večje zenice – od tu izvira njegovo latinsko ime, Atropa belladonna. Atropin je hud strup, ki v majhnih količinah ni škodljiv. Uporabljal se je za preglede očesnega ozadja.« Brina J.

Gospe Dragici se za njeno zanimivo predavanje najlepše zahvaljujemo, še posebej, ker nam je predavala brezplačno in v svojem prostem času.

CYMERA 20141120 194407

 

CYMERA 20141120 194809

POVEZAVE

     | POŠTE UČITELJEV |

 

spletko

 

360panorama2

 

lopolis

 

e tiskovine

 

e-ucilnica

safe

tosemjaz

tom-telefon

jedilnik

svetzavoda

svetstarsev

 

 

 

varnasola2018 bron

 

 

solska tv