Vsako šolsko leto je nov začetek, novo poglavje v življenju učiteljev, učencev in tudi staršev. Zagotovo se še posebej vtisne v spomin prvošolčkov, ki v hram učenosti vstopajo prvič, in devetošolcev, ki vrata svojih šol odpirajo zadnjič.

Ker nas je zanimalo, kako se eni in drugi počutijo ter kaj jim je všeč na šoli, česa jih je strah oziroma ali se bojijo vstopa v srednjo šolo, smo obiskali učence 1. in 9. razredov ter med njimi izvedli anketo.

V 1. A-razredu so učenci šolske novinarje sprejeli z velikim navdušenjem. Takoj so se postavili v vrsto in komaj čakali, da odgovorijo na vprašanja. Odgovarjalo je 14 učencev. Med njihovimi odgovori smo izbrali nekaj najbolj zanimivih, ki jih objavljamo na tem mestu.

VIKTORIJA KOTNIK

Viktorija se na šoli počuti zelo dobro. Na začetku se je najbolj bala prvega šolskega dne, Všeč ji je, ker se v šoli učijo.

LILI KLANČNIK

Na šoli ji je všeč in se ima zelo lepo. Ničesar se ne boji in rada hodi v šolo, ker se druži s prijatelji.

FILIP RASPERGER

Ker je neustrašen fant, svoj pogum kaže tudi v šoli. Počuti se odlično, všeč pa mu je, da se uči pisati in se igra na igralih.

ARMIR GASHI

Čeprav še en zna najbolje slovensko, se zelo trudi. Šola mu je všeč in v njej se dobro počuti. Rad ima šolska kosila, še posebej sladoled. Malo se boji učiteljice.

V 1. B-razredu so bili učenci sprva nekoliko zadržani, ko pa so ugotovili, da šolska novinarja nista »bav-bav« in da jih ne čaka nič hudega, so z veseljem sodelovali pri naši anketi. Odgovarjalo je 13 učencev, med njihovimi odgovori pa smo izbrali najbolj zanimive in jih objavljamo tukaj.

AJDA ŠTEGER

V šoli se počutim v redu. Všeč mi je, da se igramo in rišemo. Najbolj se bojim ocen in učiteljice Miše.

JAŠ JEZERNIK

V šoli je prav v redu. Všeč so mi tekanje, košarka, nogomet, pa tudi učenje. Ničesar me ni strah.

TIBOR ČOŽ

Šola je v redu. Všeč mi je, da se učimo in telovadimo, rišemo ter se igramo s prijatelji. Ne bojim se ničesar.

GAJA MARINŠEK

Fajn je v šoli. Všeč mi je, da se lahko učimo in delamo za šolo. Ničesar me ni strah.

Odgovori na vprašanja, ki smo jih zastavili devetošolcem, so razkrili, da se slednji v svoji vlogi »glavnih na šoli« sicer počutijo dobro, vendar pa jim misli že uhajajo v prihodnost, ki se nezadržno bliža, vstop v srednjo šolo pa večino nekoliko skrbi …

IZA

Počutim se zelo neučakano in vznemirljivo, vendar pa me je hkrati strah. Strah me je, ker bom morala iti v novo okolje, med druge ljudi. Mislim, da bom pogrešala sošolke iz OŠ.

ŽIGA

Počutim se zelo dobro, srečen sem. Vstopa v srednjo šolo me je strah, ker ne bom poznal šole. Žalosti me, da ne bom več imel istih sošolcev, vem pa, da bom zagotovo spoznal številne druge ljudi.

IZABELA

Nekako se ne počutim kot devetošolka, sem pa vesela, da sem. Prihodnosti se ne bojim toliko, ker že vem, katero srednjo šolo bom izbrala.

KORINA

Počutim se super, ker bom kmalu zaključila OŠ, to pa me hkrati tudi žalosti, saj sem se v tem času zelo zabavala, sklenila veliko prijateljstev. Vpisa v srednjo šolo me je strah, ker bo vse novo, po drugi strani pa že komaj čakam prihodnost. 

ANŽE

Počutim se kot vsak osnovnošolec. Srednje šole me je malo strah, zaenkrat pa še niti ne vem in se še odločam, katero bi sploh izbral.