Spoštovani starši!

Vzgoja otrok je zahtevna. Tudi če se trudimo in delamo vse po navodilih različnih priročnikov, se lahko zgodi, da bo otrok razvil moteče vzorce vedenja. Med njimi se pogosto izpostavljata otrokova trma in neodgovornost. Prav je, da je otrok trmast v smislu vztrajnosti, če je trme preveč, pa starši iščemo različne nasvete, kako otrokom pri tem pomagati. Tudi razvijanje odgovornosti in samostojnosti je dobra popotnica za življenje.

Ker se starši pogosto sprašujemo, kateri način vzgoje je pravi, smo organizirali predavanje za starše priznanega pedagoga Marka Juhanta, ki predvsem s praktičnimi in vsakodnevnimi nasveti usmerja starše.

Laž

Pride obdobje, ko otrok laže. Ni videti, da bi za to potreboval spodbudo ali navodila. Kar zlaže se. Pretirava, zvija resnico, zamolči dejstva, izmišljuje si zgodbe in zanika očitno. Naj prežimo na otroke, kdaj se bodo spet zlagali, jim pridigamo, jih kaznujemo? Kako naj sploh postopamo, da bo težava manjša in bo sčasoma izginila? Konkretna navodila za ravnanje in uvid – za premislek, ki bo rodil učinkovite ukrepe. O čem najpogosteje lažejo in zakaj tako tudi takrat, ko vedo, da bomo vsak hip izvedeli resnico?

Izobraževanje si lahko ogledate na tej povezavi https://www.youtube.com/watch?v=27xGU-fTsqI

Navajanje na samostojnost in odgovornost

Če hočemo otrokovo samostojnost, moramo zagotavljati nadzor, da otrok res počne, kar je treba. Hkrati je otrok manj samostojen, če je našega nadzora več. Kje je tu meja? Kdaj postane otrok odgovoren za svoja dejanja, pri katerih letih in pri katerih akcijah? Kaj je najboljša metoda, da otrok napreduje? Če se s temi vsebinami ne ukvarjamo, bomo otroka vzredili, ne pa vzgojili! Bo le večji in težji, ne pa tudi zrelejši. Kako vrednote staršev in družine vplivajo na razvoj našega otroka?

Izobraževanje si lahko ogledate na tej povezavi https://www.youtube.com/watch?v=9NjTA1CGaQ0

Predavanji bosta na voljo staršem od 24. 1. 2022 pa do 28. 1. 2022.

Spoštovani starši,

verjamemo, da si boste predavanje z zanimanjem ogledali. Vsebine so aktualne in za vse nas koristne.

ŽELIM VAM VSE DOBRO. OSTANITE ZDRAVI!

Ravnateljica, mag. Nevenka Brdnik