Mednarodni projekt Božično novoletne voščilnice je nastal kot sad sodelovanja treh mladinskih knjižničarjev v mreži pridruženih Uneskovih knjižnic UNAL. Prihajamo iz treh evropskih držav. In sicer Adu Neemree iz Estonije, Helena Pekarovičova iz Slovaške in Primož Krivec iz Slovenije. Smo predstavniki treh različnih, vendar evropskih kultur, ki jih je vsako po svoje zaznamoval prostor in čas, v katerem so se kalile. Vendar nas druži enotna misel, da je v svetu treba delati dobro in širiti meje naše duhovnosti, saj le tako lahko resnično obogatimo.

V voščilnicah smo videli ne samo likovni izraz, ampak medosebni in medkulturni dialog, kulturo izražanja in uglajenega vedenja, hkrati smo začutili dobronamernost in osebno noto, ki jo vsak posameznik izrazi ob izrekanju želja drugemu. Prav zato se nam zdijo posebne. Prav posebno iskreno se nam je zdelo otroško videnje sveta, ki je dovolj neposredno in ob pravilnem vodenju (mentorstvu) skoraj umetniško.

Dobrih želja nam ne izrekajo sovražniki, prav tako tudi voščilnic ne podarjamo katerikoli dan v letu in kar tako, ampak so osredotočene na božično novoletni in velikonočni čas. Nas je zanimal predvsem čas adventa in prehoda starega v novo leto, ko ljudje drug drugemu želimo dobro, če ne najboljše.

Slovar slovenskega knjižnega jezika opredeljuje voščilo kot izraz dobre volje ob praznikih. Voščilnico opredeljuje kot vizitko ali razglednico za pisanje voščil.

Voščilnice so torej glasniki dobrih namenov, misli in želja, ki jih v tem posebnem adventnem času želimo drug drugemu. Način, kako to storimo, je po navadi zelo oseben, z mislijo na prejemnika voščila, zato ljudje uporabljajo različne načine s katerimi lahko izrazijo svoje želje in jih sporočijo drugim. Kar nekaj takšnih rezultatov ustvarjanja mladih ljudi je zbranih tukaj, na tej razstavi.

Pa veliko užitkov vam želim.

Primož Krivec

Gradivo: Voscilnice in Voscila

Gradivo: ESTONSKE, SLOVENSKE IN SLOVAŠKE VOŠČILNICE

Gradivo: Božične voščilnice 2019

Gradivo: Božično-novoletne voščilnice 2020

Gradivo: ESTONSKE IN SLOVENSKE VOŠČILNICE 2020