Od 30. septembra do 6. novembra poteka najdaljši neprekinjen podnebni tek od Glasgowa na Škotskem do Sharm-el Sheikha v Egiptu. Poimenovali so ga Čas se izTEKa ali RUNNING out of TIME.

V štafeti mladi prenašajo posebno podnebno sporočilo. Štafetna palica bo prečkala 18 držav, v Sloveniji pa bo 18. in 19. oktobra.

Na 7.767 km dolgi poti se bo iz rok v roke predajalo skupno sporočilo, ki ga bodo v Sharm-el Sheikhu predali udeležencem letošnje Podnebne konference. Sporočilo štafete je »ŽELIMO KAKOVOSTNO PODNEBNO IZOBRAŽEVANJE« in le to »je ključnega pomena, če želimo ljudi vseh starosti opremiti z znanjem in veščinami, potrebnimi za izgradnjo prihodnosti, v kateri lahko vsi uspevajo.«

V tednu, ko bo štafetna palica v Sloveniji, od 17. do 21. oktobra, bomo učenci 2. triade izvedli simbolični štafetni tek in aktivnosti, ki so vezane na podnebne spremembe in ohranjanje biotske pestrosti. Izdelali bomo svojo štafetno palico, ki bo potovala med razredi, ki se nam želijo pridružiti. Skupaj bomo tekli in tako zbirali »kilometre«, ki jih bomo na koncu sešteli.

Kako bo po Sloveniji potovala štafetna palica, pa si lahko pogledate na tej spletni povezavi: https://running-out-of-time.com/route/slovenia/#