Učenci, učenke in učitelji šole Tepanje smo 25. novembra 2022 na povabilo predsednika RS Boruta Pahorja obiskali PREDSEDNIŠKO PALAČO.

Predsednik Borut Pahor se je le teden dni prej na video-povabilo učencev in učenk Podružnice Tepanje udeležil slovesnosti ob otvoritvi prenovljene šole. Vidno ganjen in navdušen je dejal, da se »nič se ne more primerjati s tem doživetjem.« Že na dan prireditve je učenke in učence povabil na obisk v svojo  palačo.  Predsednik nam je v znak hvaležnosti pripravil posebno presenečenje. Najprej se je še enkrat zahvalil vsem sodelujočim na slovesnosti v Tepanju, nato pa si je zaželel, da se v njegovi palači počutimo domače. 

Predstavil nam je osebe, ki sodelujejo pri pripravi in izvedbi sprejemov z vojaškimi častmi ob obiskih tujih državnikov. Vsi so bili otrokom navdih in zgled pri uprizoritvi sprejema. Na oder je povabil PRIBOČNIKA PREDSEDNIKA RS, polkovnika Branka Podbrežnika, POVELJNIKA ČASTNE GARDE SLOVENSKE VOJSKE, podpolkovnika Marka Hlasteca, vodjo POLICIJSKEGA ORKESTRA, Romana Grabnerja, in ŠEFA PROTOKOLA RS, mag. Aleksandra Strela. Ti so učencem na kratko predstavili svoje delo. Hkrati je predsednik na oder povabil tudi Majo, Jurija, Nika in Gašperja, ki so na slovesnosti v Tepanju odigrali njihove vloge.

Glasbeniki Policijskega orkestra so posebej za nas zaigrali Kekčevo pesem, ki smo jo popestrili s petjem. Poleg Kekčeve pesmi je v dvorani odmevala tudi pesem Vem, da danes bo srečen dan, ki so jo učenci in učitelji še enkrat zapeli predsedniku.

Učence so zelo navdušili tudi pripadniki GARDE SLOVENSKE VOJSKE, ki so prikazali svoje delo na častnih sprejemih. Poveljnik ČASTNE GARDE SLOVENSKE VOJSKE, podpolkovnik Marko Hlastec, je bil domislice »Tepanjske častne čete« še posebej vesel, saj izhaja iz Slovenskih Konjic. Otrokom in učiteljem je čestital za idejo in izvedbo ter dejal, da so ime Tepanja ponesli po celotni Sloveniji, saj se bodo vsi pogovarjali, da so otroci iz Tepanja naredili nekaj, kar ni še nihče.

V nadaljevanju je predsednik Borut Pahor otroke popeljal skozi prostore palače, vse od zlatega salona do otroškega kotička, svoje pisarne in razstavljenih protokolarnih daril. Ves čas jim je bil na voljo za vprašanja, ki so jih otroci z velikim veseljem postavljali in ga tudi pozorno poslušali. Učenci so predsedniku podarili fotoknjigo utrinkov iz njegovega obiska na Podružnici Tepanje ter njegov portret, ki ga je narisala učenka Sofija. Predsednik je o fotoknjigi na Facebooku zapisal takole: »Aja, o tem so izdali knjigo in mi jo prinesli. Hvala, modeli. So mi pa med obiskom po palači pojedli vse sladkarije, da o sladoledu ob koncu obiska ne izgubljam besed

Ob koncu smo se skupaj vrnili v Veliko dvorano, kjer so učenci in učenke posladkali z obljubljenim sladoledom. Po končanem obisku smo se odpravili na kratek ogled Ljubljane in na kosilo.

Hvaležni in počaščeni smo, da nam je predsednik Borut Pahor pripravil tako edinstven dogodek. Res je bil za nas to SREČEN DAN!

VIR: Svet